17 oktober. Internationale dag tegen armoede.

Scroll this

Het Leuvens Collectief tegen Armoede

17 oktober: internationale dag tegen armoede en sociale uitsluiting … ook in Leuven

Dak- en thuisloosheid behoort tot een van de meest extreme en verregaande vormen van armoede. Een complexe problematiek met vele gezichten en verhalen. Een realiteit die beroert, hoe zichtbaar of onzichtbaar ze ook is. Mensen zijn zoveel meer dan de thuisloze situatie waarin ze leven. Ze zijn zoon of dochter, broer of zus, moeder of vader, collega, kunstenaar… . Het zijn mensen zoals u en ik. 

Een benadering vanuit de mensenrechten is dan ook fundamenteel en geïntegreerde acties op vlak van huisvesting, welzijn en gezondheid zijn nodig.

In de nacht van 20 oktober 2023 was op verschillende plaatsen in Vlaanderen een telling van dak- en thuisloze mensen door de LUCAS KU Leuven en UCLouvain CIRTES, i.s.m. de Koning Boudewijnstichting en heel wat lokale besturen en organisaties.

Het volledige en gedetailleerde rapport is terug te vinden op www.kbs-frb.be/nl/telling-dak-en-thuisloosheid-infofiche-regio-rond-leuven.

Voor Leuven was dit de tweede telling. De cijfers uit Leuven geven een concrete inkijk in de brede groep die werd meegeteld.  Dit gaat van personen die leven op straat over personen die op korte termijn een instelling zullen verlaten en nog geen woonst hebben tot mensen die tijdelijk inwonen bij familie of vrienden wegens gebrek aan eigen huisvesting. 

In Leuven zijn er volgens deze telling 476 volwassenen en 107 kinderen dak- of thuisloos. Een zorgwekkend cijfer dat in realiteit allicht nog hoger ligt, want er blijven altijd mensen onder de radar. Voor elk van deze mensen dragen wij vandaag op 17 oktober symbolisch een stekje mee. Omdat ze recht hebben op een eigen thuis, een eigen stek.

Wij roepen op om de krachten te bundelen en alle middelen blijvend in te zetten in de strijd tegen dak- en thuisloosheid. Om de vinger aan de pols te houden en duurzaam in gesprek te gaan met de mensen achter het cijfer. 

Deze actie wordt georganiseerd door het Leuvens Collectief tegen Armoede.
Jaarlijks zorgen ze ervoor dat er op 17 oktober aandacht is voor deze internationale dag en voor de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting.

Tags: